Belysning & sånt...

Idag bar det iväg tidigt i ottan. Frukostseminarium på Turning Torso! 

Vi går mot ljusare tider

Det handlade om allmänbelysning, punktbelysning, fondbelysning, spotbelysning. Om hur man får till det så stämningen blir den rätta? Inredarna Annika Wallentin, Fredrika Strandqvist och Lotte Detterholm höll i seminariet.I hemmet ska man tänka på att ha flera olika punktbelysningar. Bara i vardagsrummet så kan man ha mellan 5-10 belysningspunkter. Speciellt nu i dessa mörka vintertider! Taklampa, läslampa vid soffan, hög golvlampa, kanske en liten golvlampa direkt på golvet.. Fönsterlampor! Alla i publiken började genast räkna på fingrarna över hur många lampor som finns i deras hem. Även jag började fundera över belysningen i vardagsrummet... kom fram till 7 ljuskällor... så jag satt säkert!En del "no no´s" räknades också upp. Bl a lampor som ger ett sken och mönster över hela rummet, inklusive golv och tak! Det kan bli bra, det kan även bli väldigt fel. Har man en lampa som ger ett mönster precis i hela rummet så kanske man ska tänka på att i just det rummet så ska man inte ha för mycket tavlor eller annat på väggarna. Rummet bör vara rent och avskalat så det inte "skär" sig och blir rörigt! Ja, det är en hel vetenskap det här med ljus! Väldigt intressant faktiskt när man får se bilder samtidigt som man går igenom hur ljuset blir!Olika ljuskällor ger så klart olika sken. Finns en hel uppsjö på marknaden. Lågenergilampor, led, dioder. Det bästa är att gå till en lampaffär och få se skenet på lampan innan man köper den!

Ett enkelt tips var att ta fram ficklampan som aldrig används annars och släcka ner i huset och känna efter vart mysbelysningar skulle passa. Även en tur med ficklampan på balkongen eller i trädgården rekomenderas!De rekomenderade även att sätta in dimmers... ökar mysfaktorn en hel del!

Utomhusbelysningen är minst lika viktig som inomhusbelysningen. Ikea är duktiga på att ta fram solcellslampor. De har inte bara de klassiska som man sticker ner i jorden utan även små "rislampor" som man kan hänga i trädtopparna eller vira runt balkongräcket. Eller varför inte en solcells-golvlampa som står ute?! Hemmet blir genast större när man ser vad som även händer där ute i mörkret!En fiffig detalj är att köpa lampskärmar med mässing eller guld inne i skärmen.. ger en extra puff på ljuset. Tjohej.. senaste lampan jag köpte har en metallskärm och ja... den lyser fantastiskt bra!
Förr hade man lampetter med speglar för att transportera ljuset lite kraftigare! Apropå spegel, Fredrika från Ting ute & inne tipsade även om speglar i trädgården. Dels får man genast känslan av att trädgården blir större, men även ljuset reflekteras på ett trevligare sätt med en spegeln gömd bakom bambun eller på planket!

Trendspaning!! Naturen kommer in mer och mer i hemmet, även på våra lampor. Varför inte en trädgren med en lampa på toppen eller en fågel på lampfoten??!

Ja, det var en liten summering av vad de sa idag!!
Mycket trevlig morgon!


Kommentarer

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Postat av: Lisa | mamma till 2

Mycket intressant med belysning! Mitt senaste loppisfynd var en lampa, ganska så fin, men sned :) Jag har 4 ljuskällor i vardagsrummet...för lite jag vet och det känns för lite också.

2011-11-26 @ 11:19:07
URL: http://www.majamyra.seRSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...